Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'vu700002'@'localhost' (using password: NO) in /home/-www/drbojti.hu/htdocs/drbojti_hu/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/-www/drbojti.hu/htdocs/drbojti_hu/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/-www/drbojti.hu/htdocs/drbojti_hu/wp-content/plugins/easy-contact-forms/easy-contact-forms-database.php:152) in /home/-www/drbojti.hu/htdocs/drbojti_hu/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Dr.Bojti.hu http://drbojti.hu jobb a világ Sun, 07 May 2017 18:07:57 +0000 hu hourly 1 Min múlik az élet? http://drbojti.hu/min-mulik-az-elet/ http://drbojti.hu/min-mulik-az-elet/#respond Sun, 07 May 2017 18:01:46 +0000 http://drbojti.hu/?p=1033 Min múlik az élet?

 

Az egyik betegem – ismerjük őt, egy közülünk – egyszer észrevette, hogy van egy kis vér a székletében. Egy hét alatt megszerveztük a vastagbéltükrözést. Nagyon félt. Nem a vizsgálattól, hanem az eredményétől. Nem szólt a családban csak a férjének. Rosszul aludt. A férje is. Másként látszik már ilyenkor az élet, mint előtte.

A vizsgálat eredménye tulajdonképpen biztató lett, csak egy nagyobbacska vérzékeny polipust találtak, amit az orvos el is távolított.

De vajon milyen lesz a szövettan? Volt-e már a polipban rákos átalakulás? Vajon behatolt-e már a rák a polip nyelén keresztül a bél falába? Várták a szövettant. Ki várt már közülünk szövettani leletet?

Negatív lett. Egy kis diszplázia már volt, de az még nem rák. 1-2 év kellett volna még ahhoz, hogy elrákosodjon. De ez már nem fog! Főzheti tovább a családjának a vacsorát.

Mit gondoltok, hogyan derült ki a vér székletben? Úgy hogy kiégett a 25-ös villanykörte a WC-ben, és nem volt otthon csak 60-as. Ebben a fényárban vette észre a vért. A véletlenen múlt.

És Te?

Muszáj elmenni szűrésre.

]]>
http://drbojti.hu/min-mulik-az-elet/feed/ 0
Cantata Profana 2 http://drbojti.hu/cantata-profana-2/ http://drbojti.hu/cantata-profana-2/#respond Thu, 09 Feb 2017 19:25:58 +0000 http://drbojti.hu/?p=1029 Az írás ide kattintva olvasható el.

]]>
http://drbojti.hu/cantata-profana-2/feed/ 0
Cantata Profana http://drbojti.hu/cantata-profana/ http://drbojti.hu/cantata-profana/#respond Tue, 27 Dec 2016 21:18:29 +0000 http://drbojti.hu/?p=1024 Az írást ide kattintva olvashatja el.

]]>
http://drbojti.hu/cantata-profana/feed/ 0
Ferenc pápa http://drbojti.hu/ferenc-papa/ http://drbojti.hu/ferenc-papa/#respond Sun, 11 Dec 2016 21:12:17 +0000 http://drbojti.hu/?p=1018 Az írás itt olvasható el.

]]>
http://drbojti.hu/ferenc-papa/feed/ 0
Anya és fia http://drbojti.hu/anya-es-fia/ http://drbojti.hu/anya-es-fia/#respond Tue, 31 May 2016 19:17:03 +0000 http://drbojti.hu/?p=1008 Az írás ide kattintva olvasható el.

]]>
http://drbojti.hu/anya-es-fia/feed/ 0
Veled együtt http://drbojti.hu/veled-egyutt/ http://drbojti.hu/veled-egyutt/#respond Sat, 30 Apr 2016 20:15:57 +0000 http://drbojti.hu/?p=996 Veled együtt

 

Egy óvodás az óvodában nagyon jól viselkedett, viszont otthon egy égedelem volt. Akkor most ez az óvodás jó gyerek vagy egy égedelem?

Egy lány féltékeny a barátjára. Korábban soha nem volt féltékeny. Akkor most ő féltékeny természetű, vagy nem az?

Egy asszony a házassága utolsó időszakában már teljesen elveszítette az önbizalmát, és depressziós lett. A válás után lassan kivirult, mára visszanyerte régi önmagát. Akkor most ez az asszony depressziós alkat vagy nem?

Úgy látszik, hogy személyiségünk függ attól, hogy kivel vagyunk kapcsolatban. Vagy milyen körülmények között élünk. Ugyanaz az ember egészen más körülmények között egészen másként gondolkodik és viselkedik. Mondhatjuk, hogy csak Veled együtt vagyok az, aki vagyok. A személyiségem tehát saját magam és a kapcsolataim, a környezetem szintézise.

Ha tehát megkérdezem magamtól, hogy ki is vagyok én, akkor ez így kevés, mert rögtön utána kell kérdezni, hogy milyen kapcsolatomban ki vagyok én?

Mi következik ebből?

Az én felfogásom szerint semmiképpen sem kevesebb, hanem inkább több felelősség. Nem akarom kisebbíteni a saját magunkért viselt felelősséget, mondván hogy Te vagy az oka, hogy ilyen vagyok. Ellenkezőleg: nekem is felelősségem van abban, hogy Te olyan vagy, amilyen. Tehát egy családban bárkivel is van probléma, mindenkinek el kell gondolkoznia azon, hogy ő maga mivel járul hozzá a probléma fennállásához.

]]>
http://drbojti.hu/veled-egyutt/feed/ 0
Egészség, betegség, szeretés, önzőség http://drbojti.hu/egeszseg-betegseg-szeretes-onzoseg/ http://drbojti.hu/egeszseg-betegseg-szeretes-onzoseg/#respond Thu, 31 Dec 2015 08:34:57 +0000 http://drbojti.hu/?p=991 A lelkibeteg ember befelé fordul, magával foglalkozik. Energiáit magára fordítja, nem másokra. Minden más egy kicsit – vagy nagyon – alárendelődik a problémájának. Érthető. Biztosan én is így gondolkoznék.
Ez a fajta egoizmus olyan, mint a láz: jelzi, hogy valami baj van. A lelki probléma kísérőjelensége.
A gyógyulás során aztán gyakran látom, hogy a (volt) beteg elkezdi észrevenni a világot, benne az embereket, és ismét képessé válik arra, hogy másoknak adjon. Az önző egoizmus helyére az adás képessége kerül. Ismét tud figyelni másokra, tud adni szeretetet.
Az a sejtésem, hogy az egoizmus feladása és a másokra figyelés képessége nem csak követheti, hanem okozhatja is a gyógyulást. Lehetne erőltetni. Például betegen is törődni többet másokkal. Ez persze nem menne könnyen, de a gyógyulásért úgyis mindig küzdeni kell.
Mármost ha az önzés a betegséghez, a szeretés képessége az egészséghez kapcsolódik, akkor lehet-e egy alapvetően önző természetű ember egészséges? Alkalmasint érezheti jól magát, az biztos, de lehet-e egészséges?

]]>
http://drbojti.hu/egeszseg-betegseg-szeretes-onzoseg/feed/ 0
Valaki alulválasztott http://drbojti.hu/valaki-alulvalasztott/ http://drbojti.hu/valaki-alulvalasztott/#respond Sun, 02 Aug 2015 14:32:20 +0000 http://drbojti.hu/?p=981 Egy férfi megismerkedett egy ukrán nővel, aki 18 évvel fiatalabb tőle. Kicsit ugyan töri a magyart, de mégis jól megértik egymást, egymásba szerettek, már házasságot terveznek. Csinos, kedves, házias. A hölgy elfogadja azt is, hogy a férfinak az előző házasságából már van egy 4 éves gyermeke. Csak a férfi szülei húzzák kicsit az orrukat, hogy az ara külföldi, és szinte semmi pénze sincsen, mivel igen szegény családból származik.
Úgy érzik, hogy a fiúk egy kicsit alulválasztott.
Bizony, ez logikus: a hölgy itthon idegen, idegen a kiejtése, nem hoz pénzt a házasságba, sőt, Magyarországon még ismerősei sincsenek. A férfi viszont vállalkozik, és az átlagtól jobb módban él. A férfi tényleg alulválasztott.
A nő 18 évvel fiatalabb. Fiatal éveit fogja a férjével élni, aki a saját hasonlóan fiatal éveit más nőnek adta. A férfi már majd kezd betegeskedni, amikor a felesége még élete teljében lesz. A nő alulválasztott.
A férfi életének egy része a most 4 éves gyermekét illeti meg. A férfi életének erről a részéről az új asszonynak és a leendő közös gyermekeiknek le kell mondaniuk. A nő alulválasztott.
A nő csinos. A férfi pocakosodik. Ki választott alul? Ízlés kérdése.
A nő akcentussal beszél, a munkaerőpiacon ez hátrányt jelent. Ezzel hosszú távon kell számolni. A férfi alulválasztott.
Vajon meg fog-e valamelyikőjük hamarosan betegedni? Vagy éri-e baleset? Az egészségesen maradó fél alulválaszott.
Vajon melyikőjük fogja jobban szeretni a másikat? Ki lesz hűséges és ki hűtlen? A jobban szerető hűséges alulválasztott.
Elég már lassan, hanem akkor most ki választ alul? Ki tudja erre a választ?
Aki a jövőbe lát.
Aha.

]]>
http://drbojti.hu/valaki-alulvalasztott/feed/ 0
Én kellek, vagy csak a szex? http://drbojti.hu/en-kellek-vagy-csak-a-szex/ http://drbojti.hu/en-kellek-vagy-csak-a-szex/#respond Sun, 10 May 2015 12:18:21 +0000 http://drbojti.hu/?p=971 A terápiás üléseken szoktam a következő kérdéseket hallani:
Nőktől:
Vajon én kellek a páromnak, vagy csak a szex?
Vajon engem szeret, vagy csak a gyerekek miatt van velem?
Vajon tényleg rám van szüksége, vagy csak egy bejárónőre?

Férfiaktól:
Vajon én kellek neki, vagy csak a pénzem?
Vajon tényleg szeret, vagy egyszerűen csak férjhez akart már menni?
Vajon tényleg szeret, vagy csak szüksége volt egy pasira?
Micsoda kérdések! Hát persze, hogy mindent szeretnénk egyszerre! Így a normális.
Mindenki olyan párt keres, aki szereti őt, a gyermekeiket, biztonságos családot alkothatnak együtt, akivel örömet nyújt a szex, elegendő pénzt tudnak keresni, gondoskodik róla, meleg otthonnal várja, közös barátaik lehetnek, azaz büszke lehet rá.
Én is elgondolkoztam, hogy a gyümölcslevesben vajon a fahéjat szeretem, vagy a vaníliacukrot?

]]>
http://drbojti.hu/en-kellek-vagy-csak-a-szex/feed/ 0
Hazugság http://drbojti.hu/hazugsag/ http://drbojti.hu/hazugsag/#respond Tue, 10 Mar 2015 20:20:50 +0000 http://drbojti.hu/?p=959 Hazudott a lány az anyjának. Letagadta, hogy barátja van, sőt már együtt is aludtak. Attól tartott, hogy az anyja tiltani fogja, mert a fiú 10 évvel idősebb.
A lánynak komoly lelkiismeretfurdalása volt a hazugság miatt, és okkal. Anya nagy áldozatok árán egyedül nevelte fel. Mindig csak a jót akarta neki. Megtanította a kemény munkára, a takarékosságra, a mások iránti jóakaratra, a becsületességre és – az őszinteségre. A lány most úgy érezte, hogy becsapta az anyját. Mert a hazugság egy erkölcsi kérdés.
Az az igazság, hogy Anya ugyan mindig a legjobbat akarja a lányának, de a lánya már rájött, hogy Anya elvárásainak néha lehetetlenség megfelelni. Például a főiskola választása miatt évekig orrolt rá, mert ő orvost szeretett volna a lányából. Vagy korábbi barátjára gondolt, akivel végső soron anyja miatt szakított. Most is félt az anyjától, hogy az új barátját is el fogja űzni. A hazugság ugyanis anya és lánya viszonyáról is szól. A hazugság tehát egy kapcsolati kérdés.
A fiú csodálatos. Mintha már a megszületésük előtt is egymáshoz tartoztak volna. Soha nem érezte még azt a melegséget és biztonságot, amit most megkapott. A saját nőiessége a férfi mellett kivirágzott. Mióta együtt voltak „galambok szálltak a verebekhez”. Nem tudta az életét a fiú nélkül elképzelni. A hazugság létkérdés volt számára.
Na, most ebbe jól belebonyolódtunk!
Eszerint tehát a hazugság erkölcsi kérdés, kapcsolati kérdés, létkérdés, és még ki tudja milyen más kérdés. Az egyik pont ellenkező irányba vezet, mint a másik. Hogy lehet itt kiigazodni? Nem lenne sokkal egyszerűbb, ha csak erkölcsi kérdés lenne?
És még hányszor fordul elő hasonló dilemma az életben? Vajon hány egymásnak ellentmondó kérdést kell latolgatnunk, amikor egy-egy nagy döntésünket meghozzuk? Ki segít?
Ez az!
Ez a különbség a tulipán és az ember között.
A tulipán egyszerűen csak szép. Kinyílik, elhervad, teszi a dolgát. Mindig ugyanazt, mindig ugyanúgy. Nem kell kockáztatnia és felelősséget vállalnia. Mert ez csak az ember lét kiváltsága.

]]>
http://drbojti.hu/hazugsag/feed/ 0